Η ιστορία μας

Ο Γιάννης Αλαγεωργίου γεννήθηκε στη Σάμο, μέσα σε παραδοσιακή οικογένεια οινοπαραγωγών. Μπουσούλαγε στο χώμα και τα πρώτα του βήματα έγιναν στου Παππού τα αμπέλια. Άρχισε να τρέχει στα αλώνια που άπλωναν τα μοσχάτα σταφύλια να λιαστούν, πρώτη ύλη για να κάνει ο παππούς το γλυκό μοσχάτο κρασί, για το οποίο απο τους αρχαίους χρόνους φημιζόταν το νησί. Λίγο σαν μεγάλωσε, σαν έφηβος, κέρδισε τα πρώτα του χρήματα εργαζόμενος στο τρύγο και την παραλαβή του μοσχάτου σταφυλιού από την Ένωση Σάμου.


«Το δικό σου αμπέλι? Που είναι? Και τότε να δεις τι κρασιά θα βγάζεις».

Background Image

Κάθε χειμώνα, διάβαζε. Για το σχολείο, αλλά και ότι έπεφτε στα χέρια του για το κρασί. Με εικόνες, αρώματα, και γεύσεις από την Σάμο, φυσικό ήταν να ξεκινήσει τις σπουδές του το 1976 στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο Χημικό Τμήμα, με εξειδίκευση στην Οινολογία. Το πτυχίο όμως δεν έφτανε για να πραγματώσει το όνειρό του.

Το 1981 αρχίζει την επαγγελματική του πορεία, δουλεύοντας σε μεγάλα Οινοποιεία, "σχολεία" της εποχής, σε διάφορες οινοπαραγωγές περιοχές της Ελλάδας. Εκεί γνωρίζει σε βάθος τις ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, τις οργανοληπτικές ιδιότητες και τις στρεμματικές αποδόσεις του κάθε εδάφους, μελετώντας σε βάθος τα διαφορετικά terroir. Παράλληλα έκανε συνεχή ταξίδια στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες με παράδοση στην οινοποιεία υψηλής ποιότητος, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, και η Γερμανία και μελέτησε τεχνικές στα αμπέλια, στην οινοποίηση, τη χρήση των δρύινων βαρελιών στην παλαίωση, μέχρι και τις ποιότητες του φελλού στην Πορτογαλία.

Το 1993 αναλαμβάνει να ξεκινήσει τη λειτουργία μιας μεγάλης οινοποιητικής μονάδας στην Τριφυλία της Μεσσηνίας και εκεί γνωρίζει το αμπελουργικό δυναμικό της περιοχής και τα πλεονεκτήματα του τοπικού terroir.

Το αμπελοτόπι της Τριφυλίας, ένα μπαλκόνι στο Ιόνιο Πέλαγος που το δροσίζει ο μαΐστρος με ένα μοναδικό μικροκλίμα που επιτρέπει την ανάπτυξη σταφυλιών υψηλής ποιότητας, τον κέρδισε και το 2000 αποφασίζει να αρχίσει να υλοποιεί το όνειρό του.
Αγοράζει μια μεγάλη έκταση στη θέση Μώραινα στην καρδιά της Τριφυλίας και ξεκινά την δημιουργία του κτήματος Terra Morena.

Η ιστορία δέν έχει τέλος αλλά μία διαρκή συνέχεια παραγωγής οίνων (και όχι απλά κρασιών) υψηλής ποιότητας, σε άμεση αντιστοιχία των ικανοτήτων του χημικού, οινολόγου, αμπελουργού και οινοποιού Γιάννη Αλαγεωργίου.

Terra Morena. Γη που σαν θερμή μιγάδα δίνει απλόχερα την αγάπη της στο αμπέλι.

Σήμερα, δίμετρα αμπέλια κοιτούν κατάματα καθημερινά τον ήλιο, παράγοντας μοναδικής ποιότητας σταφύλια, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Chardonnay, Merlot, Grenach Rouge και την τοπική ποικιλία Φιλέρι.